Om Bullshit
Harry G. Frankfurt
Ombullshit Oversettelse: Alexander Leborg

ISBN: 978-82-997381-1-8
Orginalens tittel: "On Bullshit!"
Copyright © 2005 by Princeton University Press, USA Published by arrangement with Loud Literary Agency, Sweden
Utgivelsesår: 2008
Sideantall: 96
Innbinding: Innbundet
Pris: 129

Antall

Om Bullshit

Harry G. Frankfurt

"Om bullshit" av Harry Frankfurt er en kort, morsom og tankevekkende innføring i begrepet bullshit. Frankfurt mener vår kapasitet til å både produsere egen bullshit og motta andres er større enn noen gang. Bullshitteren vil til enhver tid si det som tjener hans sak, uavhengig av om det han sier er riktig eller ikke. Denne likegyldigheten overfor sannhet mener Frankfurt utgjør en større samfunnstrussel enn løgnen, siden løgneren tross alt er opptatt av skillet mellom sant og usant.

Har du noensinne hatt følelsen av at verden blir invadert av tomt snakk, fraser og sludder? Teksten er et frontalangrep på alverdens sludder, sprøyt, tøv, pjatt, svada, vrøvl, pisspreik og vås, kort sagt: bullshit. Fordi et språk, som kan brukes for effektens skyld, kan ende med å bli farlig.

Frankfurts bok burde være obligatorisk lesning for de som tenker seg sin tale eller skrift for offentlig bruk.

Forord av Lars Fr. H. Svendsen

Svendsen diskuterer begrepet Bullshit i forhold til norsk og utenlandsk politikk, og relaterer begrepet til hverdagslige og kjente forhold: Han gir med sitt forord en sterk oppfordring til at i det minste norske politiske journalister kan og bør bidra til å opplyse landets borgere om når våre egne politikere serverer oss bullshit.Tilbake
Frankfurt
© Princeton University press

Harry G. Frankfurt

Harry Gordon Frankfurt (f. 29. mai 1929) er professor emeritus i filosofi ved Princeton University. Tidligere underviste han ved Yale University og Rockefeller University. Han mottok sin B.A. i 1949 og sin Ph.D. i 1954 fra Johns Hopkins University. Hans hovedområder har vært moralfilosofi, bevissthets- og handlingsfilosofi og det 17. århundres rasjonalisme.

Hans bokutgivelser omfatter også On Truth (2006), The Reasons of Love (2004), Necessity, Volition, and Love (1999), The Importance of What We Care About: Philosophical Essays (1988) og Demons, Dreamers, and Madmen (The Philosophy of Descartes) (1970). Han bor i Princeton, New Jersey, USA.
WEEKENDAVISEN:

"Det er underfundigt, tankevækkende og ikke mindst morsomt på samme pinefulde måde, som det kan være morsomt at blive gennemskuet af nogen, der kender én godt.….Det korte essay overgår med sin enkelhed og elegance rækken af debatbøger om spin og politisk retorik. Det bør læses af alle, som indgår i produktionen af varm luft - såvel på afsender- som på modtagersiden."NEW YORK TIMES

Frankfurt prøver (….) å definere opphavet til et begrep kjent av alle men forstått av ingen….Hva er bullshit, egentlig? Frankfurt poengterer at det er hverken fugl eller fisk. De som forfekter det er sikkert nok ikke ærlige, men heller ikke løgnere. Forutsatt at løgneren og den ærlige er bundet i deres felles - om ikke identiske - forhold til sannheten.»SAN FRANCISCO CHRONICLE:

«Om bullshit tilbyr en stramt fokusert, avslørende kritikk av et politisk og kulturelt klima som kan ses som direkte fuktig dryppende av løgnaktighet, forvirring, utflukter og illusjon.»THE SUNDAY TIMES (LONDON):

« Jeg må si; les den umiddelbart. - Nydelig skrevet, klar, ironisk og dyptgripende er det en modell for det filosofi kan og burde gjøre. Den er et lite og sterkt provoserende mesterstykke. Og jeg bullshitter deg ikke.»